снимка: Петел, архив Варненка е изпратила призив до общините Бургас и

...
снимка: Петел, архив Варненка е изпратила призив до общините Бургас и
Коментари Харесай

Писмо до „Петел“: Гражданка призова Варна и Бургас изцяло да забранят найлоновите торбички

снимка: " Петел ", архив 

Варненка е изпратила апел до общините Бургас и Варна, в който упорства морските градове напълно да забранят потреблението на найлонови торбички. По нейно мнение, сегашните разпореждания, съгласно които за торбите с дръжки би трябвало да се заплаща, не дават резултат и не понижават количеството микропластмаса, което се натрупа в морето.

Гражданката изпрати копие от писмото си и до „ Петел “. Ето какво споделя тя в своя апел към локалните управляващи:

Желая да ви обърна особено внимание върху един неглижиран, само че доста наболял и значим проблем – замърсяването с пластмаса на Черно море. Съвсем неотдавна организация „ ГрийнПийс “ разгласиха проучване, което са провели край крайбрежията на България и данните, които изнесоха са шокиращи – Черно море е едно от най-замърсените с микропластмаса.

Най-замърсени са секторите към Варна и нос Емине, човешката интервенция е наложителна. Имаме потребност от незабавни ограничения за справяне с казуса, освен на общинско, само че и национално равнище. Варна, като един от огромните черноморски градове, би трябвало да поеме самодейност за справяне със замърсяването, това може да стане с въвеждане на възбрана за продажба и потребление на всеобщо използваните тънки найлонови торбички, като бъдат сменени с хартиени или биоразградими такива. Една такава възбрана на общинско равнище, ще донесе единствено позитиви.

Гражданите не се замислят за замърсяването, тъй като чакат, някой различен да се оправя и мисли по тази причина. Нека подемем самодейността и да насочим мисленето и дейностите на хората в вярната посока. Има задоволително компании на пазара произвеждащи хартиени пликове в разнообразни форма и размери, дано крайният консуматор заплаща за торбата, това е и методът да се понижи потреблението, жителите ще стартират по-често да носят свои чанти за многократна приложимост. В момента по закон полиетиленовите пликове с дръжки се заплащат, само че дребните торбички, в които се поставят плодове, зеленчуци или други дребни артикули, не се наблюдават по никакъв метод, и надлежно те са на всички места – по улиците, по дърветата, в полето, в морето...

Моля, разгледайте и обсъдете предлагането ми, уповавам се да осъзнаете незабавната потребност от такава възбрана. Европейският съюз сигурно в най-близко бъдеще ще наложи по-сериозни наказания и ограничавания по въпроса. Франция към този момент одобри закон, който влиза в действие 2020г. всички чаши, принадлежности и съдове, които до момента са били от пластмаса, да бъдат сменени с такива от биологични и разградими материали. Няма за какво да чакаме, имаме потребност от решение допустимо най-бързо и от смяна на мисленето и навиците си. Благодаря ви за вниманието!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР